Hoe zorgen we voor werk en hoe werken we aan zorg, zonder goedgeschoolde werknemers? Onderwijs is bepalend voor de toekomstige kwaliteit van de maatschappij en zou daarom een topprioriteit moeten zijn voor GroenLinks.
Een aantal jaar geleden gaf de toenmalige GroenLinks-voorzitter Henk Nijhof opdracht aan de werkgroep GLOW (GroenLinks Onderwijs) tot het schrijven van een integrale GroenLinks-visie op onderwijs. Aan de hand van een aantal richtinggevende stellingen is een groep betrokken GroenLinksers aan de slag gegaan om een stuk te schrijven waarin de drie kernthema’s van GroenLinks naar voren kwamen: sociaal, groen en vrijzinnig. Er werd ook veel aandacht besteed aan maatwerk, emancipatie, innovatie en burgerschap. Dát is het onderwijs van GroenLinks.
Inmiddels twee partijvoorzitters verder heeft dat een handvest opgeleverd dat GroenLinks op het gebied van onderwijs op de kaart kan zetten. Het is een krachtig stuk geworden over verbeteringen in het onderwijs van nu, maar waarin ook ruimte is om na te denken over het onderwijs van morgen.
Nu een eerste slag in het visiestuk gemaakt is, wordt het tijd om de blik te richten op dat onderwijs van morgen. Wat zijn de problemen van de toekomst? Hoe ziet het onderwijs er bijvoorbeeld over een jaar of vijftig uit? Belangrijker nog: hoe wil GroenLinks dat het onderwijs er dan uitziet? Deze vragen verlangen dat we breder kijken naar het onderwijs dan alleen het hier en het nu. Hoe zorgen we er zo snel mogelijk voor dat huidige veranderingen in het onderwijs de kwaliteit opleveren die voor GroenLinks wenselijk is? Dat vraagt om een blik die breder is dan de tunnelvisie van onze huidige onderwijsbestuurders. Het is een blik op duurzaam onderwijs, op de veranderende arbeidsmarkt en op de toekomstige vragen van de samenleving (ofwel, het aloude adagio van duurzaamheid: people, planet, profit).
Topprioriteit
Helaas hebben recente ontwikkelingen roet in het eten gegooid. De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat de aandacht verschoven is naar zorg, AOW en de ‘participatiesamenleving’. Ook binnen GroenLinks zijn deze ontwikkelingen voelbaar. De partij kiest terecht voor werk, zorg en schone energie. Maar hoe zorgen we voor meer en beter werk en hoe werken we aan zorg, zonder goedgeschoolde werknemers? Waar komen duurzame technologische ontwikkelingen tot stand? Het onderwijs speelt hierbij een belangrijke rol.
Onderwijs is bepalend voor de toekomstige kwaliteit van de maatschappij en zou daarom óók een topprioriteit moeten zijn voor GroenLinks. De (potentiële) kiezer weet dat en beschouwt het als een van de top drie thema’s om voor GroenLinks te kiezen, bleek uit het kiezersonderzoek van Simon Otjes in het Rapport van Van Dijk. Het verdient dan ook in de toekomst nadrukkelijker de aandacht te krijgen en als één van de speerpunten van GroenLinks opgenomen te worden.
Doe mee!
GLOW heeft zichzelf de taak gesteld om de discussie over onderwijs binnen de partij aan te wakkeren en om gezamenlijk verder te werken aan ons onderwijsstandpunt. Onderwijs moeten we niet rechts of midden laten liggen, want het is te belangrijk om over te laten aan anderen. Vind je ook dat er binnen GroenLinks meer aandacht moet komen voor onderwijs? Wil je ook meedenken en meewerken aan beter onderwijs? Neem contact op met werkgroeponderwijs@groenlinks.nl
Gepubliceerd op: http://www.groenlinksmagazine.nl/opinie/onderwijs-het-vierde-speerpunt#!