Half mei kwam GroenLinks na een interview met Kamerlid Zihni Özdil terug op het standpunt over het sociaal leenstelsel. Het werkt niet zoals gehoopt, dus we gaan nadenken over een alternatief. Doe jij mee?
Door: Daan Bos, voorzitter Werkgroep Onderwijs
In de nasleep van de financiële crisis moest in 2015 het oude, vertrouwde stelsel met de basisbeurs op de schop. De toenmalige coalitie van VVD en PvdA had geen meerderheid in de Eerste Kamer en ging met hun plannen voor een leenstelsel op zoek naar steun om het door te voeren. Toen al uitten docenten en beleidsmakers in het onderwijs, net als deze Werkgroep Onderwijs, hun zorgen. GroenLinks ging er toch in mee, omdat er afspraken en beloftes werden gemaakt om het leenstelsel sociaal te maken.
Al snel na de invoering kwamen er zorgwekkende berichten. Zo daalde de doorstroom van havo-scholieren naar het hbo en is het percentage studenten dat op kamers ging bijna gehalveerd. Ook de beloofde maatregel om het collegegeld te verlagen is magertjes ingevoerd, met een halvering in het eerste studiejaar. Bovendien betaalt de student er zelf voor: volgende week stemt de Eerste Kamer over het plan van minister Van Engelshoven van Onderwijs om de studierente te verhogen.
Die sociale beloftes werden dus onvoldoende nagekomen door de kabinetten Rutte. Op het afgelopen GroenLinks-congres is dan ook een motie van DWARS aangenomen om een partijbrede discussie aan te gaan over het leenstelsel.
Kamerlid Zihni Özdil nam in een recent interview in Trouw afscheid van het huidige leenstelsel. Het is goed dat GroenLinks op basis van voortschrijdend inzicht doorgaat. Zoals partijleider Jesse Klaver in zijn mail schreef: “Als een systeem op papier klopt maar in de praktijk niet werkt, moet je zeggen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”
Laten we daarom samen die partijbrede discussie voeren. Laten we in gesprek gaan over wat de leden van belang vinden voor het toekomstige standpunt van GroenLinks. Om uiteindelijk tot een nieuw standpunt te komen waar we met z’n allen achter kunnen gaan staan, waar onze kernwaarden in terug te vinden zijn en waarvoor, door gezond intern debat, draagvlak bestaat binnen de partij.
Om de fractie te helpen en een begin te maken met aan de partijbrede discussie, organiseren we op zondag 2 juni in Nijmegen een bijeenkomst waar leden van harte welkom zijn mee te praten over de toekomst van studiefinanciering. Lisa Westerveld, Ruard Ganzevoort, János Betkó, Julia Matser en natuurlijk de Werkgroep Onderwijs zullen hierbij aanwezig zijn.