Education for Sustainable Development

Het onderwijs leidt burgers op tot veerkrachtige, flexibele, zelfstandige mensen. Kwalitatief goed en multidisciplinair onderwijs is daarbij de norm. Contacturen zijn uren van kwaliteit, docenten zijn mensen met talent, studenten leren in een klimaatneutrale omgeving. Onderwijs in Nederland is duurzaam onderwijs (internationaal beter bekend als Education for Sustainable Development - ESD). GroenLinks streeft naar ESD op alle onderwijsinstellingen.

Zowel het ministerie als scholen moeten de uitgangspunten van ESD overnemen. Dit betekent aandacht voor verantwoord burgerschap, voor een kritische, internationale samenleving en voor de vragen van de toekomst. Studenten leren maatschappijkritisch te denken. Zij krijgen onderwijs dat rekening houdt met het duurzaamheidsbeginsel: mens, planeet en economie (triple P-learning: people, planet, prosperity). Leerlingen leren dat zij in een globale maatschappij leven waarin alles met elkaar samenhangt.

Deze visie sluit naadloos aan op initiatieven in de educatieve sector, zoals de Duurzame Pabo,Vreedzame school, Ecoschools, Unescoschools, duurzaam onderwijs (ESD) en duurzame scholen. Ook zijn er verschillende internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend (o.a. de ESD competenties zoals die zijn vastgelegd door UNECE). Het wordt tijd dat Nederland deze verdragen gaat naleven.